Последният роман на прочутия гръцки писател, поет и драматург  Никос

...
Последният роман на прочутия гръцки писател, поет и драматург  Никос
Коментари Харесай

Непубликуван роман на Казандзакис излиза от печат 60 години след смъртта му

Последният разказ на фамозния гръцки публицист, стихотворец и драматург  Никос Казандзакис ще бъде оповестен за първи път 60 години след гибелта му от атинското издателство Dioptra. Текстът, озаглавен „ Анифорос ” („ Нагоре ”), съдържа автобиографични детайли. Изследователи на творчеството му го смятат за лебедовата ария на родения в Крит мъдрец, написан след световноизвестния му шедьовър „ Алексис Зорбас ” (1946). Малцината, които са чели оригинала, елементарно разпознават присъщата лексика и аура на създателя, динамичния темп и уязвима душeвност, означават от Dioptra. Според редакторите на издателството „ Анифорос ” е цялостен с автобиографични препратки, свързани с персоналните прекарвания на създателя през Втората международна война. Този разказ на Казандзакис е реванш за рецензиите, които той получава за „ Алексис Зорбас ”, че в него не разкрива голямата човешка болежка, вредите и разрушенията, които гръцкият народ претърпява по време на окупацията. „ Изпитваме особено страхопочитание, че ще публикуваме този разказ за първи път и ще го предоставим на новото потомство и на всеки, който е обичал този популярен създател ”, акцентира Константинос Пападопулос, притежател на Dioptra, пред GreekReporter.

Издателството е откупило правата за издание на “Анифорос ” от Ники Ставру, потомък на Казандзакис и шеф на  Kazantzakis Publications, което държи авторските права върху всички творби на критския пикател. Ръкописът до момента е съхраняван в Музея на Казандзакис в родното му село Миртия (Варвари) на към 15-20 км от столицата Ираклион, дружно с други писма, дневници и персонални движимости.

Никос Казандзакис е най-превежданият актуален гръцки създател, считан за исполин на актуалната гръцка литература. Романист, стихотворец, драматург, публицист, мъдрец и политик, Казандзакис е роден и израснал на Крит, само че е живял в огромните европейски града.

Освен романи, той написа и десетки разкази, пиеси, пътеписи, записки и метафизичен есета в интервала от  1906 година до гибелта си през 1957 година Казандзакис е номиниран девет пъти за Нобелова премия за литература за общо 14 категории. Световната му популярност обаче идва след неговата гибел, с помощта на кинематографичните акомодации на Зорба Гръка (1964) и Последното прелъщение на Христос (1988). Завладяващата история на личния му живот е разказана в биографичен филм от 2017 година на режисьора Янис Смарагдис, напомня GreekReporter.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР